ABLASYON

Prof.Dr. Tunay Şentürk


Kateter ablasyonu nedir?

Yazar: Tunay Şentürk 03 Kasım, 2019

Kateter ablasyonu, kalbin çok hızlı atmasına neden olan belirli durumları tedavi etmek için kullanılan bir prosedürdür. Bazen "radyofrekans kateter ablasyonu", "kriotermal ablasyon" veya "soğuk ablasyon" olarak adlandırılır. Bu prosedür hastanede yapılır.

Normal bir kalp atışı, kalbin üst kısmına yakın bir noktada bir elektrik sinyali başladığında meydana gelir. Bu elektrik sinyali kalbe yayılma yolunu takip eder. Yayıldıkça, sinyal kalp kasının sıkılmasına neden olur. Kalbin her sıkıştırışında ("attığı"), vücudun her yerine kan gönderilir. Normal olarak, kalp dakikada 60 ila 100 kez düzenli bir şekilde atar.

Kalbin hızlı atmasına sebep nedir?

Kalp şu durumlarda çok hızlı atabilir:

  • Elektrik sinyali kalbin yanlış bölümünde başladığında
  • Elektrik sinyali kalp boyunca yayılırken yanlış yolu izlediğinde

  • Kalp sorunu olanların yanı sıra sağlıklı kalpleri olan kişilerde çok hızlı kalp atışları olabilir.

    Kateter ablasyonu, kalbin anormal elektrik sinyalleri oluşturan veya yayan kısmını RF enerjisi kullanarak yok eder. İşlemden sonra kalp tekrar normal şekilde atar. İşlem sırasında ne olur? Doktor bacağınızdaki veya vücudunuzun başka bir kısmındaki büyük bir kan damarına "kateter" adı verilen ince bir tüp yerleştirir. Daha sonra kateteri kalbinize yönlendirerek hedef bölgeye ulaşır. Kateterin içindeki telleri kullanarak, doktor kalbin hızlı kalp atışlarına neden olan küçük kısımlarını bularak bu bölgelere RF enerjisi ile ablasyon uygular. Prosedürün sonunda, doktor kateteri ve telleri çıkarır.

    Benzer Makalelerden Bazıları


    Elektrofizyolojik Çalışma

    Kalbimizin tıpkı bir şehrin elektrik şebekesine benzer bir sistemi olduğunu biliyor muydunuz?

    Detaylı Bilgi
    Balon ve Stent İşlemi

    Koroner Arter Hastalığı (KAH) kalp adalesini besleyen ve koroner arterler olarak adlandırılan atardamarların daralma veya tıkanması ile kan akımının kısmi yada tam kesilmesine bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklara denir.

    Detaylı Bilgi
    Hipertansiyon

    Damarın içindeki kanın damar duvarına yaptığı yüksek basınca hipertansiyon denir. Uzun dönemde kanın damar duvarlarındaki etkisi damarın iç yüzeyinde hasara yol açar. Yüksek tansiyon nedeniyle organları besleyen damarlarda tıkanma, genişleme veya yırtılma meydana gelebilir.

    Detaylı Bilgi